گردآوری و ترجمه: تایماز منقبتی
بنجامین کلمنتینه، 26 ساله و اهل شهر ادمونتون، سفری پرفراز و نشیب داشته: از بی خانمانی و نوازندگی خیابانی در پاریس تا حضوری موفق در عرصه ی موسیقی و برانگیختن ستایش پل مک کارتنی. اولین آلبوم او، At Least for Now، افسونی دارد که نتیجه ی شجاعت و ماجراجویی اش در همان روزهایی است که با موسیقی اش مسافران متروی پاریس را سرگرم می کرد.
قدرت احساس در این آلبوم ریشه در توانایی او در انتقال حسی عمیق و بنیادین از بیگانگی و بیزاری است. او این کار را با شدت و تأکیدی خاص و البته با موسیقی زیبایی می کند که آمیزه ای است از سبک های مختلف اما بی هیچ نشان روشنی از ژانر یا موسیقی سنتی نقطه ای از جهان، و همراه با صدای یگانه خودش که گاه سرشار از بیم و هراس است و گاه خالی از آن.
او در آلبومش در قامت استعدادی تازه و ممتاز ظاهر می شود، حتی اگر تأثیر استادکارانی چون نینا سیمون بر کارش را آشکار فرض کنید. او گاه از فرم اشعار سنتی فاصله می گیرد و گاه به وضوح به آن بازمی گردد، فقط برای اینکه بر کشش و تنش موسیقی اش بی فزاید، درست مانند کسانی که همیشه آنها را ستوده است، امثال چارلز آزناوور Charles Aznavour یا ادیت پیاف.
بنجامین کلمنتینه موسیقی را خود به تنهایی آموخته و نواختن پیانو را از 11 سالگی شروع کرده است. او پیش از انتشار اولین آلبومش در جشنواره ی فیلم کن، و برنامههایی چون Later with Jools Holland شبکه ی بی بی سی چند ترانه از آلبومش را اجرا کرده بود. در محفل دوم بود که مهمانانی چون گری کلارک و پل مک کارتنی کارش را دیدند و صدایش را شنیدند و پسندیدند. بیورک هنرمند دیگری بود که او را ستود و بعد از آن بود که ویدئوی اجراهایش صدها هزار بار در اینترنت دیده و موسیقیاش در شبکه هایی چون اسپاتی فای شنیده شد.
بنیان موسیقی در آلبوم At Least for Now پیانوی کلمنتینه است. آلبوم با دو قطعه ی چالش برانگیز آغاز می شود: اولی، Winston Churchil’s Boy، یکی از مشهورترین نطق های نخست وزیر سابق بریتانیاست که به یک ترانه تبدیل شده است؛ قطعه ای هوشمندانه و تئاتری که در آن صدای کلمنتینه و پیانوی او را نوای گرم چلو همراهی می کند. و دومی قطعه ی Then I Heard a Bachelor’s Cry که آشفته و عصبی به گوش می رسد. آلبوم از اینجا به بعد بیشتر درگیر احساس می شود، با ترانه ی London که تکه ای جذاب از موسیقی پاپ است که به بلوغ رسیده. قطعه ی Nemesis ادامه ی همین حال و هواست و بعدی Quiver a Little بلوز سیاه و البته باشکوهی است که کلمنتینه در آن بین پچ پچه و خواندن اشعار در نوسان است.
At Least for Now نه فقط در فرم و سبک آلبومی تأثیرگذار است، بلکه بسیار باکیفیت است و ازمرزهای پاپ فراتر رفته. اولین آلبوم کلمنتینه به وضوح متأثر از هنر کسانی است که او در آلبومش از آنها تقدیر کرده است: آنتونی هگارتیAntony Hegarty، لئونارد کوهن، پوچینیPuccini، پاواروتی و ویلیام بلیک شاعر.
اضطراب، آشوب، قدرت و احساسی که در صدای بنجامین کلمنتینه هست، شاخص ترین و مؤثرترین وجه این آلبوم منحصر به فرد است. لحن خاص او و تسلطش در خواندن اشعار به سرعت شنونده را درگیر موسیقی اش می کند و مجبورش می کند کنجکاوانه داستان های پراحساس و کشش او را پی بگیرد. اگرچه کلمنتینه، که خیلی سخت می توان صدایش را فراموش کرد، پیش از ضبط و انتشار اولین آلبومش هم چندان ناشناس نبوده، اما چنین شروع غوغایی در جوانی بی تردید هواداران بیشتری در دنیای پرهیاهوی موسیقی امروز برایش به ارمغان خواهد آورد.
Winston Churchill's Boy |
Then I Heard a Bachelor's Cry |
London |
Adios |
St-Clementine-On-Tea-and-Croissant |
Nemesis |
The People and I |
Condolence |
Conerstone |
Quiver a Little |
Gone |